Vormen van echtscheiding

Eenzijdige echtscheiding

Tot zo’n vijfentwintig jaar geleden was het gebruikelijk dat, als de beslissing tot echtscheiding was gevallen, één van de partners een afspraak maakte met een advocaat om een echtscheiding te regelen. Die advocaat diende dan een verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank en de andere partner kon zich dan verdedigen, eventueel zich ook door een eigen advocaat laten bijstaan. Dit wordt genoemd een echtscheiding op tegenspraak. Nog steeds zijn er veel procedures bij de rechtbanken die gebaseerd zijn op een echtscheiding op tegenspraak. Vaak gaat het dan om echtscheidingen waarbij de emoties bij de partners zo hoog zijn opgelopen dat ze het niet meer kunnen opbrengen om samen de echtscheiding en de gevolgen daarvan te bespreken.

voordelen en nadelen eenzijdige echtscheiding

Voordelen

Voordelen van een echtscheiding op tegenspraak zijn de volgende:

  • een neutraal persoon, de rechter, hakt knopen door als u er samen onderling niet uit komt
  • alle zaken, zoals alimentatie, hoofdverblijf van de kinderen en verdeling van de gemeenschap, kunnen bij het echtscheidingsverzoek direct worden meegenomen
  • ondanks dat het een echtscheiding op tegenspraak is, is er ruimte om zelf afspraken te maken, bijvoorbeeld over uw kinderen

Nadelen

Nadelen van een echtscheiding op tegenspraak zijn de volgende:

  • langere duur van het proces (hoe meer tegenspraak hoe langer de rechter erover doet; een hoger beroep, dat mogelijk is, geeft zelf al een jaar vertraging)
  • hogere kosten
  • verdergaande ontwrichting

 

Echtscheidingsbemiddeling / mediation

Als er nog overleg mogelijk is tussen de partners dan verdient het de voorkeur om te proberen via een echtscheidingsbemiddeling, ook mediation genoemd, tot afspraken te komen. Het belangrijkste voordeel is meteen dat in het kader van de echtscheidingsbemiddeling alleen die beslissingen worden genomen waar u zelf achterstaat. De beslissingen worden niet door een derde (de rechter) genomen maar door uzelf. Als de echtscheidingsbemiddeling slaagt, en dat is in meer dan negentig procent van onze mediations het geval, dan is het resultaat een contract, echtscheidingsconvenant geheten, waarin alle belangrijke zaken, geregeld zijn. Deze regeling is dan zodanig dat u daar achterstaat. Dat is een vereiste. Het is niet waarschijnlijk dat iemand een regeling zou willen aanvechten die aansluit bij zijn/haar eigen wensen. Dus voor langdurige, slopende, processen hoeft u niet te vrezen.

Rust
Een echtscheidingsconvenant opgesteld na een echtscheidingsbemiddeling geeft dus rust. Die rust kunnen de betrokkenen goed gebruiken omdat de echtscheiding, de beslissing om uit elkaar te gaan, zelf al genoeg verdriet en moeilijkheden met zich meebrengt.

Gratis kennismakings­gesprek

U kunt altijd samen, als u een mediation overweegt, een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek. Deze bespreking is gratis en vrijblijvend. In dit gratis kennismakingsgesprek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • de echtscheidings­bemiddeling zelf, wat u van de bemiddelaar kunt verwachten en wat er van u verwacht wordt (mogelijkheden, resultaten, de duur van de bemiddeling);
  • de kosten van de echtscheidingsbemiddeling / mediation;
  • de subsidiemogelijkheden, vaste kosten, variabele kosten, wijze van betaling;
  • de eigen woning. Het is ons gebleken dat bij veel echtscheidingen vragen ontstaan omtrent de eigen woning. Die vragen worden beantwoord in het gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Vooral blijkt voor veel mensen een punt te zijn dat uitgezocht wordt welke mogelijkheden er zijn om in de woning te blijven wonen voor één van de partijen, en met zo min mogelijk extra kosten. Die mogelijkheden zijn er en die zullen aan u worden uitgelegd.

Wilt u een gratis kennismakingsgesprek aanvragen, bel vrijblijvend 078 639 55 55 of vul onderstaand formulier in:

Gratis kennismakingsgesprek
na kantoortijd:

Wij hebben een voorkeur voor het plannen van een gratis kennismakingsgesprek gedurende de normale kantoortijden, dus maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Echter soms is het voor u lastig of misschien zelfs onmogelijk om overdags daarvoor vrij te nemen. Daarom bieden wij u de mogelijkheid voor een gratis kennismakingsgesprek in principe iedere maandagavond, vanaf 18.00 uur.
Als u van deze mogelijkheid gebruik wenst te maken is het nodig dat u even telefonisch contact opneemt met ons kantoor:
078 639 55 55

Bezoekadres

Singel 125
3311 PC Dordrecht

Postadres

Van Houten & Partners Advocaten
Postbus 1185
3300BD Dordrecht

Algemene E-mailadres: info@vhpa.nl

Telefoon­nummers

Echtscheidings­bemiddeling:
Tel.: 078 639 55 55

Immigration lawyers:
Tel.: 078 639 55 50

Fax

078 631 11 13

 

Overig

“Van Houten en partners advocaten en mediators” is de handelsnaam van “Naber c.s. Advocaten en Mediators”.
Naber c.s. Advocaten en Mediators is een maatschap, die is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder kvk-nummer 71844805.