Kinderen

Ouderschapsplan

Bij een echtscheidingsverzoek waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn moet altijd een ouderschapsplan worden ingediend, of het nu gaat om een eenzijdig verzoek of een gezamenlijk verzoek. In dit ouderschapsplan moeten ouders afspraken maken over hoe zij, na de echtscheiding, de kinderen gezamenlijk willen opvoeden en verzorgen. Deze verplichting is gebaseerd op het feit dat ouders ook na een scheiding samen verantwoordelijk blijven voor hun kinderen.

Zaken waarover in het ouderschapsplan in ieder geval afspraken gemaakt moeten worden zijn: hoe nemen de ouders na scheiding gezamenlijk de belangrijkste beslissingen over de kinderen? Hoe verdelen ouders de zorg- en opvoedingstaken na scheiding? Hoe informeren ouders elkaar over de kinderen na scheiding? Moet er kinderalimentatie worden betaald?

Wanneer u middels echtscheidingsmiddeling tot een echtscheidingsverzoek komt zal het u over het algemeen lukken om hierover met elkaar afspraken te maken. Wanneer u een eenzijdig verzoek tot echtscheiding doet, zal het niet altijd mogelijk zijn om als ouders over alle genoemde zaken overeenstemming te bereiken. In dat geval kunt u de rechter vragen om de beslissingen over de verzorging en opvoeding van de kinderen te nemen.

Hoe om te gaan met kinderen in een echtscheiding?

Staat u op het punt om uw kind of kinderen te vertellen over uw scheiding? Deze tips helpen om hen zo goed mogelijk te informeren en voorbereiden.

Ouderschapsplan

Bij een echtscheidingsverzoek waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn moet altijd een ouderschapsplan worden ingediend.

Eigen verantwoordelijkheid

U en uw partner houden de verantwoordelijkheid over hetgeen jullie willen regelen en de manier waarop. Bijvoorbeeld over de zorg- en contactregeling en co-ouderschap.

Gratis kennismakingsgesprek

U kunt altijd samen, als u een mediation overweegt, een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek. Deze bespreking is gratis en vrijblijvend.

Bezoekadres

Singel 125
3311 PC Dordrecht

Postadres

Van Houten & Partners Advocaten
Postbus 1185
3300BD Dordrecht

Algemene E-mailadres: info@vhpa.nl

Telefoon­nummers

Echtscheidings­bemiddeling:
Tel.: 078 639 55 55

Immigration lawyers:
Tel.: 078 639 55 50

“Van Houten en partners advocaten en mediators” is de handelsnaam van “Naber c.s. Advocaten en Mediators”.
Naber c.s. Advocaten en Mediators is een maatschap, die is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder kvk-nummer 71844805.