Alimentatie

Grenzen aan de alimentatie

Uiteraard kan een alimentatie niet zo hoog worden dat degene die betaalt onvoldoende overhoudt om van te leven. Dit is ook een grens die in de Tremanormen expliciet wordt genoemd.

Een misschien nog belangrijker grens is die welke gevormd wordt door de zogenaamde ‘jusvergelijking’. In een dergelijke vergelijking wordt de positie van degene die alimentatie ontvangt vergeleken met de positie van degene die alimentatie betaalt. Volgens de Tremanormen mag de positie van de ontvanger niet beter zijn/worden (financieel gesproken) dan die van de alimentatiebetaler.

Tenslotte zijn er in de wet diverse begrenzingen aangegeven in tijdsduur. Als er geen afspraken over tijdsduur worden gemaakt, dan geldt voor partneralimentatie het algemene artikel dat de alimentatie voor twaalf jaar geldt. De alimentatiegerechtigde heeft daarna een door de wet beperkte mogelijkheid om een verlenging bij de rechtbank aan te vragen. De alimentatiebetaler kan zich tegen deze verlenging verweren.

Voor kinderalimentatie geldt dat deze in principe doorloopt totdat het kind 21 jaar is geworden. Onder sommige omstandigheden kan het zijn dat de kinderalimenatie, nadat het kind 18 jaar is geworden, niet meer aan de andere ouder, maar direct aan het kind betaald moet worden.

Kinder- en partner alimentatie

Veel ouders zijn best bereid om kinderalimentatie te betalen. Partneralimentatie ligt doorgaans wat moeilijker.

Grenzen aan de alimentatie

Een alimentatie heeft altijd een grens. Zo kan de alimentatie niet zo hoog worden dat degene die betaalt onvoldoende overhoudt om van te leven.

Effect van nieuwe partner op alimentatie

Heeft u een nieuwe partner? Doorgaans heeft een nieuwe partner invloed op de alimentatie.

Gratis kennismakingsgesprek

U kunt altijd samen, als u een mediation overweegt, een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek. Deze bespreking is gratis en vrijblijvend.

Bezoekadres

Singel 125
3311 PC Dordrecht

Postadres

Van Houten & Partners Advocaten
Postbus 1185
3300BD Dordrecht

Algemene E-mailadres: info@vhpa.nl

Telefoon­nummers

Echtscheidings­bemiddeling:
Tel.: 078 639 55 55

Immigration lawyers:
Tel.: 078 639 55 50

“Van Houten en partners advocaten en mediators” is de handelsnaam van “Naber c.s. Advocaten en Mediators”.
Naber c.s. Advocaten en Mediators is een maatschap, die is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder kvk-nummer 71844805.